Събота, Март 06, 2021
   
Текст

143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

 

Трети март! Български празник е днес

 Ден на решителност, гордост и чест!

 Празничен ден!

 

Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 143 години от Освобождението на страната ни от турско робство. На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава.

3 март е денят на българската признателност към стотиците хиляди герои, дали живота си за българската свобода! 3 март е символ на нашата вярност към българските корени! 3 март е знак за почит и преклонение пред България, която носим винаги в сърцата!

По този повод в навечерието на празника в ОУ „Христо Ботев“ се проведе тържество от учениците на IIIа клас с класен ръководител Д. Ранева; IIIб клас с класен ръководител М. Байкова; IIIв клас с класен ръководител С. Ангелова и IIIг клас с класен ръководител- М Кушкиева-Генкова. С рецитал и патриотични песни, учениците изразиха своята почит към саможертвата на именните и безименни герои, загинали в името на свободата на нашата родина.

 IVв клас с класен ръководител Вергиния Мартинова проведе час по родолюбие. Децата гледаха с любопитство и интерес презентация за Априлското въстание и Руско турската освободителна война. Научиха интересни факти свързани с този важен ден от българската история. Подготвиха и представиха проекти за Освобождението на България. Забавляваха се и отговаряха на въпроси от играта " Стани богат ", с което затвърдиха знанията си за най - значимия национален празник. В края на часа, всеки ученик си тръгна със запалено пламъче в сърцето, с гордост от това , че е българин, с почит към хилядите знайни и незнайни герои жертвали живота си за българската свобода, и с огромна любов към родината.

за да се  потопите в атмосферата на събитията виж ТУК

Специалният поздрав на учениците от IVв клас ТУК

 {webgallery}

Прочетете още: 143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

 

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Хората по света празнуват идването на пролетта с радост и надежда, но само в България, този празник се посреща с традиции от старите времена.

На 1 март всеки трябва да носи мартеница – усукан бял и червен вълнен конец. Хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от бял и червен конец. Българите почитат днес обичая „Баба Марта“, който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция – най-вероятно езически.

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година.

По традиция всяка година на 1 март учениците от ОУ „Христо Ботев” посрещат идването на пролетта, възраждането на природата с ръчно изработени мартенички и картички. Учениците от четвъртите класове проведоха съвместна инициатива с читалище "Хаджи Димитър" за най- хубава автентична мартеничка. Мартениците бяха изложени първо в читалището, а после и във фоайето на училището. Всички ученици се включиха с желание. Най- добре се представиха учениците от 4 б и 4 а класове. Не им отстъпваха по красота и останалите мартенички. Всички участници получиха награди.

В днешния празничен ден учениците от 4в клас с класен ръководител Вергиния Мартинова посетиха "Дом за стари хора" Сливен. Те поднесоха на възрастните хора изработените от тях с огромно желание и вълнение мартеници. Децата също получиха подарък- красив букет от изработени на ръка рози.

 НА ВСИЧКИ НАСТОЯЩИ И БИВШИ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ, УЧИТЕЛИ, СЛУЖИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ НА ОУ "ХРИСТО БОТЕВ", ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

 Бъдете живи, здрави, бели и червени, във вас да блика щастие и любов! Възраждащата сила на пролетта отново да озарява с обич сърцата ви и нека вълшебството да пребъде чрез думите навеки!

 Още снимки от днешните изяви:

- ЦДО 1б клас- Галина Дерменджиева  ТУК

- 4в клас подаряват мартеници в "Дом за стари хора" ТУК

{webgallery}

Прочетете още: ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

   

Ден на розовата фланелка 2021г. против тормоза в училище

За поредна година учениците от IV "б" клас с кл. р-л г-жа Д. Габарова казаха "Не на тормоза в училище". В знак на съпричастност и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижения децата изработиха картички с послания. Подариха ги на техните приятели от III "б" клас с обещанието да бъдем толерантни един към друг.

{webgallery}

Прочетете още: Ден на розовата фланелка 2021г. против тормоза в училище

   

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МАТЕМАТИКА НА СБНУ

Отлично представяне и на състезанието „Аз и числата“, организирано от Сдружението на българските начални учители. В състезанието от ОУ „Христо Ботев“ се включиха 103 ученици от 1 до 4 клас. С максимален резултат от 50 точки са 32 ученици. За своето старание, упоритост и достойно представяне, учениците получиха грамоти.

Поздравяваме включилите се ученици и им пожелаваме нови успехи!

 

{webgallery}

Прочетете още: ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МАТЕМАТИКА НА СБНУ

   

ЗА АПОСТОЛА- С ЛЮБОВ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ!

По случай отбелязването на 148 години от обесването на Васил Левски, малките възпитаници от ОУ „Христо Ботев“ от първи, втори и трети класове, тържествено във фоайето на училището изнесоха тържество „Поклон пред паметта на Апостола на свободата- Васил Левски!“ .Възторжено и с много вдъхновение рецитираха стихове и изпяха песни за Апостола. Ученици от 3 „в“ клас представиха изработените от тях албумчета и книжки с информация за великото дело на Апостола на свободата, а учениците от 3 „б“ клас поднесоха цветя пред паметната плоча на бореца за свобода.

„ О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачеш ?...“

 Потопете се в атмосферата на празника с видеото ТУК

{webgallery}

 

Прочетете още: ЗА АПОСТОЛА- С ЛЮБОВ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ!

   

страница 1 от 46

Login Form