Неделя, Юни 16, 2024
   
Текст

Среща в СЛИВЕН по проект „Да споделим легенди и митове” по програма ЕРАЗЪМ+ за периода 22.10.-26.10.2017

logo erazumhb logoslogo

Среща в СЛИВЕН, БЪЛГАРИЯ

ОУ“ ХРИСТО БОТЕВ“

        22.10.-26.10.2017

23.10.2017, понеделник

 Посещението на нашите гости започна с официална среща в ОУ“Христо Ботев“ Учениците от 6 и 7 клас   поздравиха с песни и приветствия децата и учителите от представените страни: Естония, Румъния и Испания. Директорът представи проекта с неговите цели и основни задачи.

Детският хор "Славейче" поздрави гостите с песни за България. Учителите от Естония, Румъния и Испания бяха придружени от българските ученици, които им  показаха нашето училище.

Всички групи участници посетихме църквата „Св. Никола“ в двора на която е построено училището, където свещеникът ни поздрави.

Учителите от Естония изнесоха открит урок с ученици от 6 в клас на английски език на тема: „Легендата за църквата на Св. Олав“. Децата възприеха с удоволствие новата информация за непознатия за тях град Талин и многото църкви ,една от които е църквата на Св. Олав.

Румънският отбор изнесе открит урок с ученици от 5 б клас на английски език на тема „Мит и традиции в обичая „Мартеница“, характерни за Румъния

Испанският отбор в урок пред 7 а  представи обичай и легенда, характерни за региона Мурсия.

Учениците бяха впечатлени и ентусиазирани от начина по който им се поднасяше всеки един от уроците. Работата в екип им позволи да се почувстват отговорни, съсредоточени и бързи в решенията си по поставените задачи. Общуването на английски език им вдъхваше увереност в знанията им. Всички екипи в края на часа си направиха снимка с  учениците, които се почувстваха щастливи да застанат до гостите.

Първият семинар- работна среща на тема „Иновации и технологии използвани в разработените уроци от партньорите“  се проведе в зала. На срещата учителите споделиха методите, използвани в уроците за постигане на целите и задачите свързани с темата на проекта „Митовете и легендите отразени в културата и архитектурата“.

Координаторът ни разказа за това, което е направил до сега и за бъдещите задачи на проекта.

Срещата продължи с разходка из града, неговите забележителности и завърши с посещение на панаира на традиционните занаяти.

24.10.2017, вторник

Участниците в срещата по проекта бяхме поканени в Община Сливен, където се срещнахме с зам.кмета г-н Стоян Марков и зам. кмет г-жа Чиликова. Домакините разказаха на гостите за нашия регион и неговото развитие. Пожелаха на всички участници успешна работа по задачите на проекта и изразиха надеждата си да живеем в един по-добър свят с повече толерантност и по-малко агресия.

Вторият семинар се проведе в залата на крепостта Туида, където имахме възможност да видим демонстрации свързани с  българската история. Гостите ни бяха щастливи да вземат участие в много конкурси и игри, облечени в специални костюми.

 Семинарът- "Как да направите своя собствена сурвакница" се състоя в крепостта Туида. Българският отбор запозна гостите с обичаите и традициите на Коледуването и сурвакането.С изложба бяха показани различно изработени сурвакници и наричанията, които съпътстват сурвакането. С предоставените от нас материали: дрян, конци, вълна, ябълки, пуканки, ошаф, гевречета с голям ентусиазъм гостите изработиха красиви сурвакници и научиха думите изричани за здраве.

Изработените от учителите сурвакници показахме в изложба на открито. Всички бяха силно въодушевени и щастливи. Срещата в Туида завърши със снимки на фона на природен парк Карандила.  

 Всички групи посетихме Историческия музей, където научиха факти от историята на Сливен чрез експонатите.

   С гостите ни  посетихме националния музей на текстилната индустрия, неговите изложби, посветени на историческото минало на промишлеността. Взехме участие в различни демонстрации, свързани с развитието на текстилната промишленост в Сливен.

Бяхме щастливи да бъдем първите посетители на организираната изложба на фотографска техника.

В художествената галерия „Май“, гостите се запознаха с  изложените творби на известни сливенски художници, които присъстваха и бяха представени с творбите си на тази среща. Между тях бяха и нашият колега  Веселин Дамянов и бивша ученичка участвала в изписването на стените на първия етаж в училище. Телевизия Канал 6 взе интервю от учителите на Естония, които споделиха впечатленията си от творбите и града.  Вечерта завърши с концерт в чест на гостите, в който взеха участие ученици от училище, танцов състав“Българче“ вокална група „Славейче“ и осъвременена театрална постановка, представена от ученици в 6 клас на английски език.

25.10.2017, сряда

Всички участници имахме възможност да посетим музея на старите занаяти в град Трявна, след това всички заедно разгледахме пещерата Бачо Киро, в близост до град Дряново. Посетихме и манастира „Св. Архангел Михаил“.

Участниците посетихме Архитектурно - музеен комплекс Царевец в средновековната столица на Втората българска държава - град Велико Търново. Проведохме семинар на тема: „История, легенди и митове свързани с Царевец“.

Гостите бяха възхитени от Музея на восъчните фигури в стария град, в който са пресъздадени важни за България исторически моменти, обичаи, традиции и легенди. Беседата на английски език даде възможност на партньорите ни да се докоснат до автентичната история и традиция на тези моменти.

 На всички участници бяха  зададени няколко въпроса, включени в анкета, за тяхната оценка и мнения за срещата.

Всички са единодушни, че задачите по проекта са изпълнени успешно. Проведените уроци допринасят за усъвършенстване на ежедневната ни работа в училище.

Гостите имаха удоволствието да присъстват на тържествен концерт-спектакъл, на който за първи път звучаха творби из

пълнени на орган.

Учителите споделихме, че откриваме нов опит, който възнамеряваме да приложим в своите бъдещи дейности в училище. Срещата по проекта намери отзвук в местния вестник "Сливенски новини", Sliveninfo.com, Dariknews.bg, Topnovini.bg.

Българският екип сме убедени,че задачите по проекта са осъществени успешно по време на визитата в Сливен.

Екип по проекта: Зорница Славова,

                                Мариана Карабашева,

                                 Мина Велкова

 

Login Form