Четвъртък, Юни 13, 2024
   
Текст

ЕРАЗЪМ + Проект НЕ на дискриминацията и социалното изключване ДОКЛАД ЗА СРЕЩАТА СЛИВЕН, БЪЛГАРИЯ ОУ“ ХРИСТО БОТЕВ“ 20.03.-25.03.2017

logo erazumhb logos

20.03.2017, понеделник

 Посещението на нашите гости започна с официална среща в ОУ“Христо Ботев“ Учениците от 3 и 5 клас   поздравиха с песни и приветствия децата и учителите от представените страни. Директорът представи проекта с неговите цели и основни задачи.

Детският хор "Славейче" поздрави гостите с песни за толерантността и как да живеем заедно в съвременния свят.

Учениците от Италия, Полша, Румъния и Турция  бяха придружени от българските ученици, които им  показаха нашето училище.

Всички групи участници посетихме църквата „Св. Никола“ в двора на която е построено училището, където свещеникът ни поздрави.

Първият семинар се проведе в училище.

Координаторът ни разказа за това, което е направил до сега и за бъдещите задачи на проекта.

Учениците споделиха мнения за дискриминация по време на семинар на тема: "Как да се избегне агресията и насилието в училище", представиха и своите презентации пред гостите.

Българският екип  запозна гостите с пролетните обичаи и традиции като средство за преодоляване на нетърпимостта и агресията.

21.03.2017, вторник

Участниците в срещата по проекта бяхме поканени в Община Сливен, където се срещнахме с зам.кмета г-н Стоян Марков и зам. кмет г-жа Чиликова. Домакините разказаха на гостите за нашия регион и неговото развитие. Пожелаха на всички участници успешна работа по задачите на проекта и изразиха надеждата си да живеем в един по-добър свят с повече толерантност и по-малко агресия.

Всички групи посетихме Историческия музей, където научиха факти от историята на Сливен чрез експонатите.

В художествената галерия Димитър Добрович, гостите се запознаха с  изложените творби на нашия колега  Веселин Дамянов.

Вторият семинар, който се проведе в залата на хотела на  тема "Начини за намаляване и избягване на агресия и насилие" ни даде възможност да споделим идеи. Полският и турският екип ни показаха своите презентации по темата.

22.03.2017, сряда

Всички участници имахме възможност да посетим музея на старите занаяти в град Трявна, след това всички заедно разгледахме пещерата Бачо Киро, в близост до град Дряново.

Участниците посетихме Архитектурно - музеен комплекс Царевец в средновековната столица на Втората българска държава - град Велико Търново. Проведохме семинар на тема: „ Средства за избягване на нетолерантност, агресия и социалното изключване“.

По-късно всички заедно гледахме шоуто "Звук и светлина".

22.03.2017, четвъртък

На следващия ден посетихме крепостта Туида, където имахме възможност да видим демонстрации свързани с  българската история. Гостите ни бяха щастливи да вземат участие в много конкурси и игри, облечени в специални костюми.

Третият семинар- "Как да направите своя собствена мартеница" се състоя в крепостта Туида. Изработените от децата и учителите мартеници показахме в изложба на открито. Всички бяха силно въодушевени и щастливи. Срещата в Туида завърши със снимки на фона на природен парк Карандила.

Презентациите на Италия и Румъния бяха показани в залата на хотела. Участниците научихме за страните, техните обичаи и традиции.

24.03.2017, петък

С гостите ни  посетихме националния музей на текстилната индустрия, неговите изложби, посветени на историческото минало на промишлеността. Взехме участие в различни демонстрации, свързани с развитието на текстилната промишленост в Сливен.

Посетихме и разгледахме в художествената галерия „Сирак Скитник“ картини и графики от български и чужди творци.

На всички участници бяха  зададени няколко въпроса, включени в анкета, за тяхната оценка и мнения за срещата.

Всички ученици са щастливи , че са създали нови приятелства и са обогатили знанията си за това как да се избегне нетърпимостта.

Техните учители споделиха, че са открили нов опит, който те възнамеряват да прилагат в своите бъдещи дейности в училище. Срещата по проекта намери отзвук в местния вестник "Сливенски новини", Sliveninfo.com, Dariknews.bg, Topnovini.bg.

Българският екип сме убедени,че задачите по проекта са осъществени успешно по време на визитата в Сливен.

 

 

Login Form