Събота, Юни 15, 2024
   
Текст

ЧУДЕСАТА НА НАШАТА ПРИРОДА

            На 05 и 06 ноември петокласници от ОУ „Христо Ботев“, с класни ръководители г-жа Арнаудова, г-жа Манова и г-жа Стефанова бяха на вълнуваща екологична разходка до по- малко познати, но изключително красиви места на нашата природа.

            Първата спирка беше екопътека „Искър-Панега“. Тя води началото си от град Луковит и „свързва“ реките Златна Панега и Искър. Изключително живописна и разнообразна. Красивата природа впечатли петокласниците, които имаха възможността да се насладят на изживяването да пътуват с лодка по реката. Тук видяха малко езерце с лебеди и диви патици. В единия край на езерцето върху сал във водата плава малка симпатична къщичка, която придава романтичен завършек на гледката. По брега на езерцето пък са построени причудливи къщички, които също са като от приказките- с каменни стени и зелени покриви, по които никне трева.

            Разходката продължи с посещението на пещера Проходна, известна още като Очите на Бога – едно място, на което няма как да не се възхитиш, колкото и пъти да отидеш. Не по-малко впечатляваща се оказа малката, но изключително красива пещера „Съева дупка“, изпълнена с многобройни образувания наподобяващи различни фигури.

            На следващия ден, пътешествието продължи с кратка разходка в град Ловеч. След това групата се отправи към величествената и красива Деветашката пещера. На тавана има няколко доста големи отвора, които дават постоянен приток на свеж въздух. Пещерата е интересна и с това, че тук зимува колония от прилепи.

            Пътешествие беше към своя край. Крушунските водопади през есента бяха спокоен оазис за туристическата разходка. Учениците си тръгнаха доволни, че успяха да видят на живо прекрасни местенца от нашата природа.

Login Form