Вторник, Юни 25, 2024
   
Текст

От града на сините камъни до люлката на Освобождението и обратно- последната екскурзия за седмокласниците от випуск 2022

           Всичко започна в ранната утрин на Петровден. С много смях и настроение седмокласниците от випуск 2022 се отправиха на своята последна екскурзия в посока Копривщица- люлката на Освобождението. Пристигнахме в 10 часа.  Започна нашата разходка из калдъръмените улици на едно от най-значимите за българската история градчета. То е родно място на едни от най- големите имена на България- Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски и др.

           Първо посетихме къщата на Любен Каравелов. След кратка беседа разгледахме музейната експозиция, посветена на живота и делото на двамата братя Любен и Петко Каравелови. В двора на къщата има издигнат паметник на Любен Каравелов под короната на 170 годишна круша. Продължихме към къща-музей „Димчо Дебелянов“. С увлекателната беседа на екскурзовода се потопихме в света на поета. Музейната експозиция разказва за живота и литературната му дейност. В двора пред къщата се намира прекрасна статуя, изобразяваща майка, чакаща детето си на прага на дома. Нашата разходка продължи с посещение на къщата на Тодор Каблешков, която представлява ценен паметник на възрожденската ни архитектура. Тя е изградена през 1845г. от копривщенски майстор и привлича своите посетители със своя богат интериор и дърворезба. Възстановената битова обстановка е такава, каквато е била в средата на XIX век. Направена е експозиция, отразяваща революционната дейност на Тодор Каблешков и Априлското въстание в Копривщица. Минахме през копривщенския мост „Първа пушка“, където избухва Априлското въстание и пред нас се отвориха дверите на „Лютовата къща“- уникален архитектурен възрожденски паметник, построен през 1854 година от пловдивски майстори. Къщата предизвиква интерес със своята красива архитектура и богата стенописна украса. Вътрешната наредба илюстрира обстановката на заможния копривщенски дом от средата на XIX век.

       Това бе последният ни обект за посещение от архитектурния паметник Копривщица. След двучасова почивка се отправихме към нашата втора цел от пътешествието ни- град Панагюрище. По пътя към града направихме обиколка и на родния дом на известния български революционер, организатор и ръководител на Априлското въстание - Георги Бенковски. Особен интерес предизвика първото класно училище “Св. Св. Кирил и Методий”, основано от Найден Геров. След около 30 минути вече бяхме в Панагюрище. Първото, което привлече нашето внимание, бе Панагюрското златно съкровище, което датира от времето на елинистическата епоха. Посетихме Историческия музей, Тутевата къща, Дудековата къща и къща-музей „Райна Княгиня“. Целунахме ушитото от нея знаме и се почувствахме истински българи.

            Вече бяхме към края на нашето  пътешествие, наситено с много история, красиви природни картини и усмивки на местните хора. Потеглихме обратно към Сливен с надеждата да се върнем отново по тези места и да имаме повече време да разгледаме и останалите обекти част, от нашата история.

 

 

Login Form