Петък, Юни 14, 2024
   
Текст

ОТ ГРАДА НА СИНИТЕ КАМЪНИ ДО ПРЕКРАСНИТЕ РОДОПИ И ОБРАТНО

След дългите месеци на изолация в резултат на пандемията от Covid19, сборна група от шестите класове на ОУ „Христо Ботев“ и техните класни ръководители се отправиха на дългоочакваната екскурзия в Родопа планина. След тричасово пътуване първо посетихме Националната астрономическа обсерватория – Рожен. Посрещна ни експерт към БАН и ни разказа интересни неща около откриването на обсерваторията, за телескопите с които е оборудвана тя, най- впечатляващ сред които е двуметровия телескоп Ричи Кретиен Куде, за минали и предстоящи научни проекти. Това е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа. Изградена е на връх „Св. Дух“, на 1750м н.в., над местността Рожен, близо до Чепеларе. Първият ден обиколката ни продължи с посещение на историческия музей „Стою Шишков” в Смолян. Той е най-големият музей в Средните Родопи. Съхранява веществената памет на обитателите на най-високите части на планината през различните исторически периоди, от праисторическите времена до съвременността. Помещава се в специално построена сграда, ситуирана в модерния административен център на града и разполага с богати и разнообразни колекции събрани в пет зали - Археология, с експозиционни пояси “Праистория”, “Траки”, “Средновековие” и Етнография с експозиционни пояси “Традиционно облекло”, “Обреден реквизит”, “Традиционни занаяти”, “Родопска архитектура” и “Традиции и съвременност” и зала с дивите обитатели на Родопите. След като изслушахме изчерпателната беседа на приветливата уредничка и разгледахме богатата музейна експозиция се отправихме към Пампорово за заслужена почивка след дългия и емоционален ден.

На втория ден от нашето приключение ни очакваха Орлово око и Ягодинската пещера. Изкачването до Орлово око става по два начина- пеш или с джип. За нас бе предвиден вторият начин, който се оказа истински вълнуващо преживяване, изпълнено с много адреналин. Първоначално след като преминахме през Ягодина, пътят бе добър. Да, нямаше асфалт, но не бе като лунен пейзаж. Изкачвайки се все по нагоре, имаше доста стръмни участъци, на които джипа почти заставаше вертикално на две гуми. За вълнуващото ни преживяване допринасяше и майсторското шофиране на водачите на джиповете. Всички много се забавлявахме. А гледките, които с всяка изминала минута се разкриваха пред нас, бяха наистина зашеметяващи. Нашите водачи бяха решили да създадат спомени, които трудно щяха да избледнеят. Последни метри и връх Свети Илия е достигнат. Наоколо панорамата е 360-градусова. Срещу нас се виеха снагите на Родопите, Пирин и Рила. Показаха ни връх Дурдага, което в буквален превод означава “Спри и се Огледай”. Определено има за какво да спреш и да се огледаш. И ето, че сме върху панорамната площадка Орлово око. Изключително усещане. Височината във вертикала от шосето на  Буйновското ждрело до панорамната площадка е около 600 метра. Надморската височна на съоръжението е 1563 м. Впечатляващо. След като постояхме, направихме много снимки, се натоварихме обратно на джипките и със завидна скорост се спуснахме по обратния път. Слизането бе доста по-вълнуващо. Шофьорите ни остави пред входа на Ягодинската пещера.Разположена на десния бряг на Буйновска река и като част от Буйновското ждрело, Ягодинската пещера е сред най-посещаваните пещери в България. Намира се на 3 км от с. Ягодина. Общата дължина на галериите на пещерата е над осем километра и това я нарежда сред най-дългите у нас. В пещерата се влиза през специално направен вход към най-долния от нейните три етажа, който е благоустроен и осветен. Температурата в него е между 6 и 8 ° С целогодишно. Ягодинската пещера е част от 100-те национални туристически обекта. В някои от залите ѝ се провеждат множество тържествени церемонии – в Ритуалната зала, оборудвана с олтар, много влюбени сключват брак, а в т.нар. Новогодишна зала местните спелеолози посрещат Нова година. От тази зала започва туристическата обиколка на пещерата по маршрут с дължина около километър, който разкрива красив подземен свят, формиран в продължение на хиляди години.

Това бе краят на нашето кратко, но незабравимо пътешествие из Родопите. Всеки запази спомен на специално място в сърцето си с преживените емоции и с желанието отново да се върне тук. СНИМКИ  ТУК


Login Form