Неделя, Юни 16, 2024
   
Текст

143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

 

Трети март! Български празник е днес

 Ден на решителност, гордост и чест!

 Празничен ден!

 

Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 143 години от Освобождението на страната ни от турско робство. На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава.

3 март е денят на българската признателност към стотиците хиляди герои, дали живота си за българската свобода! 3 март е символ на нашата вярност към българските корени! 3 март е знак за почит и преклонение пред България, която носим винаги в сърцата!

По този повод в навечерието на празника в ОУ „Христо Ботев“ се проведе тържество от учениците на IIIа клас с класен ръководител Д. Ранева; IIIб клас с класен ръководител М. Байкова; IIIв клас с класен ръководител С. Ангелова и IIIг клас с класен ръководител- М Кушкиева-Генкова. С рецитал и патриотични песни, учениците изразиха своята почит към саможертвата на именните и безименни герои, загинали в името на свободата на нашата родина.

 IVв клас с класен ръководител Вергиния Мартинова проведе час по родолюбие. Децата гледаха с любопитство и интерес презентация за Априлското въстание и Руско турската освободителна война. Научиха интересни факти свързани с този важен ден от българската история. Подготвиха и представиха проекти за Освобождението на България. Забавляваха се и отговаряха на въпроси от играта " Стани богат ", с което затвърдиха знанията си за най - значимия национален празник. В края на часа, всеки ученик си тръгна със запалено пламъче в сърцето, с гордост от това , че е българин, с почит към хилядите знайни и незнайни герои жертвали живота си за българската свобода, и с огромна любов към родината.

за да се  потопите в атмосферата на събитията виж ТУК

Специалният поздрав на учениците от IVв клас ТУК

 

 

 

Login Form