Неделя, Юни 16, 2024
   
Текст

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Хората по света празнуват идването на пролетта с радост и надежда, но само в България, този празник се посреща с традиции от старите времена.

На 1 март всеки трябва да носи мартеница – усукан бял и червен вълнен конец. Хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от бял и червен конец. Българите почитат днес обичая „Баба Марта“, който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция – най-вероятно езически.

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година.

По традиция всяка година на 1 март учениците от ОУ „Христо Ботев” посрещат идването на пролетта, възраждането на природата с ръчно изработени мартенички и картички. Учениците от четвъртите класове проведоха съвместна инициатива с читалище "Хаджи Димитър" за най- хубава автентична мартеничка. Мартениците бяха изложени първо в читалището, а после и във фоайето на училището. Всички ученици се включиха с желание. Най- добре се представиха учениците от 4 б и 4 а класове. Не им отстъпваха по красота и останалите мартенички. Всички участници получиха награди.

В днешния празничен ден учениците от 4в клас с класен ръководител Вергиния Мартинова посетиха "Дом за стари хора" Сливен. Те поднесоха на възрастните хора изработените от тях с огромно желание и вълнение мартеници. Децата също получиха подарък- красив букет от изработени на ръка рози.

 НА ВСИЧКИ НАСТОЯЩИ И БИВШИ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ, УЧИТЕЛИ, СЛУЖИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ НА ОУ "ХРИСТО БОТЕВ", ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

 Бъдете живи, здрави, бели и червени, във вас да блика щастие и любов! Възраждащата сила на пролетта отново да озарява с обич сърцата ви и нека вълшебството да пребъде чрез думите навеки!

 Още снимки от днешните изяви:

- ЦДО 1б клас- Галина Дерменджиева  ТУК

- 4в клас подаряват мартеници в "Дом за стари хора" ТУК

 

 

Login Form