Неделя, Юни 16, 2024
   
Текст

ПРОВЕЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В ОУ „ХРИСТО БОТЕВ”

В Основно училище „Христо Ботев” се проведоха различни инициативи, свързани с националната  седмица на  четенето:

         „ГОСТУВАТ НИ ЛЮБИМИ ПРИКАЗНИ ГЕРОИ” – Тази инициатива се проведе в регионална библиотека „Сава Доброплодни” с учениците от начален етап. През цялата седмица те по класове посещаваха библиотеката.Запознаха с правилата в библиотеката – как са подредени книжките и как се става читател, а някои от тях,които вече са читатели на библиотеката,разказаха на другарчетата си колко интересни книжки са прочели тук.Много важно за тях беше да запомнят как трябва да се отнасят към книгата – да не я цапат, да се грижат за нея. След това домакините изнесоха представление –драматизация на приказки за Коледа,Снежанка и джуджетата. Представиха на децата любими приказни герои. Показаха им в кои книжки могат да ги открият. Самите деца четоха откъси от тези книжки и се опитваха да бъдат интересни и забавни, като героите с които се запознаха. През тази седмица голяма част от децата в начален етап си закупиха книжката „ Приказна зимна ваканция”, която ще прочетат през ваканцията, а в часа на класа през месец януари ще споделят прочетеното.

 

Най – добър” състезания за най-добър четец, разказвач и краснописец

Във връзка с националната седмица на четенето в някои от класовете се проведоха различни конкурси. С учениците от 2 г клас се проведе състезание " Най - добър "- четец и разказвач. С много ентусиазъм и желание се включиха голям брой от децата. Жури в 3 - членен състав - класния ръководител госпожа Петкова, един родител и уредника на училищната библиотека Надежда Захариева, оцени представянето на участниците. В надпреварата за артистично четене на непознат текст, се класираха : на 1 - во място Стейси;  на 2- ро място Светослав, а на 3 - то място Деница. След самостоятелен прочит на кратки басни за определено време бяха изслушани състезаващите се за най - добър разказвач. Призовите места заеха : Теодора Пенкова, Венелин и Рая. За своето старание победителите получиха награда - книги с приказки и басни.

 


В IV а клас също се проведе конкурс „Най-добър четец”. Учениците бяха разделени на 3 отбора. Всеки от тях избра по 3 представители, които трябваше да четат едно и също произведение – „Феите” на Шарл Перо. Критериите за оценка бяха: изразително четене, подходящ темп на четене и четене без замяна на думи. Чрез гласуване учениците от класа избраха 3 – ма най- добри четци, които получиха грамота. Тези ученици бяха изпратени да прочетат приказки на учениците от 1 клас, а малките първокласници им разказаха приказки, които те са чели.

 


Конкурс „Най- добър четец” беше проведен и в 1 б клас. Там също имаше отличени деца, които получиха грамота: Стеанна Николаева, Кристиян Стефанов и Борислава Хаджиева.

В конкурса „ Аз съчинявам най- интересна история” на учениците от 4 клас беше поставена задача да измислят своя приказка на тема „Царството Никъде”. Най-интересните бяха отличени и поставени на табла в класните стаи.

В конкурса „Най-добър краснописец” участваха ученици от 3 – д клас. Те имаха предварителна задача да потърсят в книжки интересни произведения за Коледа. След като тези произведения бяха прочетени пред целия клас, учениците оцветиха и украсиха листа, на които преписа това, което най-много им е харесало. Най-красивите преписи бяха подредени на изложба. Беше направена и „Коледна книжка”


„МАМО, ЛЮБИМАТА СИ ПРИКАЗКА МИ ПРОЧЕТИ”

С ученици от 3 г и д  класове и техните родители бе проведено четене под надслов "Мамо, любимата си приказка ми прочети". Мероприятието бе проведено в читалище "Хаджи Димитър" гр. Сливен.
Децата се потопиха в приказния свят на книгите и то в техния дом. Родителите бяха много активни, не само с желание четоха, а и разказваха откъси от любими приказки. Майка на третокласничка беше подготвила свои илюстрации по нар
одни приказки, по които децата отгатваха самите произведения, а след това и разказваха, извличаха  поуки. Учениците се забавляваха, защото видяха родителите си в необичайна светлина.

В четенето се включиха и библеотекарите и класните ръководители, а най-накрая и децата. Те четоха със забавни задачи : „Чети като сърдита мечка”, „Чети като татко мечок”, „Чети като малко мече”, „Чети като малко таралежче”, „Чети като весело зайче”, „Чети като тъжно зайче” и т.н. С много смях, весело настроение, шеги и закачки, минутите бързо отлетяха. Остана огромното удоволствие на децата от прочетените приказки.

 

„КНИЖКА  ПОДАРИ” – тази инициатива беше организирана от учениците от 4 а клас . Те донесоха от къщи любими свои книжки и ги подариха на малките първокласници, които с интерес ги разглеждаха и с много любов направиха своя кът на книгата. С това беше поставено началото на тяхната класна библиотека.


„МАРАТОН  НА  ЧЕТЕНЕТО” -  тази инициатива течеше през цялата седмица на четенето. Започна с учениците от 7 клас, които прочетоха на четвъртокласниците разказът „Печена тиква” от Елин Пелин. Децата запознаха накратко своите по-малки съученици с творчеството на видния български писател и представиха артистично, негово произведение, което се изучава в 7 клас.


Маратонът продължиха четвъртокласниците, които бяха запалени от своите по-големи съученици. Те подбраха интересни приказки и басни и ги прочетоха на учениците от всички първи и втори класове. Децата бяха много доволни и пожелаха в края на годината и те да поздравят своите каки и батковци с любими приказки.


 

 

 

 

 

Login Form